דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


תוכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה 

מאת    [ 20/11/2008 ]

מילים במאמר: 695   [ נצפה 2007 פעמים ]

הבית שלך יציב? ביצעת בדיקה הנדסית?

היערכות פירושה בראש ובראשונה - בדיקת הדירה בה אנו חיים. זו בדיקה הנדסית שתבוצע ע"י מהנדס בניין מקצועי ומיומן. זו בדיקת דירה שתאפשר לדעת האם הדירה שלכם תעמוד בתנודות הקרקע הצפויות. היערכות משמעה - להכין שיטות ואמצעים כדי להתמודד עם תוצאותיה של רעידת אדמה חזקה.

ביקורת מבנים והכנה של מבנים לרעידת אדמה היא אסטרטגיה לאומית. ללא היערכות מתאימה יש לצפות לאפשרות שרעידת אדמה חזקה תגרום לאסון לאומי בהיקף של אלפי הרוגים ומאות אלפי נפגעים.


בדיקת דירה חדשה או בדיקת דירה יד שנייה

מבנים רבים בישראל, שנבנו לפני קביעת תקן בנושא רעידות אדמה, אינם עומדים בדרישות התקן והבטיחות ועלולים להיפגע בצורה קשה בעת אירוע סיסמי. אך אסון כזה אינו מחויב המציאות. אפשר וצריך להתכונן לשעת מבחן ע"י הערכות נכונה, הכוללת מספר פרמטרים שיפורטו בהמשך כגון: בדיקת דירה (לא חשוב באם מדובר בבדיקת דירה חדשה או בדיקת דירה יד שנייה), דו"ח בדק בית, איתור ליקויי בנייה וביקורת מבנים.

על מנת לאתר ליקויי בנייה יש לבצע בדיקה הנדסית הנקראת: ביקורת מבנים. בדיקה זו, המתבצעת ע"י מהנדס בניין מקצועי ומוסמך, אמורה לתת אינדיקציה למצב המבנה ונועדה לאתר את ליקויי הבנייה הקיימים בו. בעזרת הביקורת הוויזואלית של המבנה וחישוב העמידות הסיסמית שלו, יוכל מהנדס הבניין לקבוע את מצב המבנה וזכויות הטיפול בו ע"י תוכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים בפני רעידת אדמה הנקראת: תמ"א 38.

תוכנית זו נועדה לטפל בסוגי מבנים בהם אין גרעיני חיזוק, כגון ממ"ד, פיר מעלית או חדר מדרגות הבנוי מיציקות בטון מזוין, והשלד מורכב מעמודים וקורות. השפעת רעידת אדמה על שלד המבנה דומה לכוחות אופקיים בתקרות. בכל קומה, מסת השלד ומשקל הבנייה מייצרים כוח בכיוון רעידת האדמה באופן יחסי להחשה הסיסמית שמקומה במרכז הקומה.

במבנים בהם קיים שלד המורכב מקורות ועמודים, שבהם לא נבדקה התנגדות נגד רעידות אדמה, ימליץ מהנדס הבניין שעורך את הביקורת ההנדסית, על מספר אפשרויות לתיקון ליקויי הבנייה: אפשרות אחת - לבטל את השלד הקיים (המורכב מקורות ועמודים) ולבנות שלד מקביל, המבוסס על קירות בהם בוצע חישוב הכוחות הפועלים על המבנה בעת רעידת אדמה. חסרונה של שיטה זו הינו עלותה הגבוהה והפגיעה באיכות חיי הדיירים, שיאלצו לפנות את המבנה בעת בניית השלד החדש.

אפשרות אחרת שיכולה לעלות מתוצאות ביקורת הנדסית היא חיזוק החיבורים ע"י אצטבאות מחושבות, המחזקות את החיבור, מונעות את עיוות הזוויות בעת רעידת אדמה, ומקטינות בכך משמעותית את סכנת קריסת החיבור.

מהנדס בניין שעורך ביקורת הנדסית למבנה בעייתי יכול להמליץ להשתמש בעת התיקון במחטים טרומיות נוספות מבטון מזוין, אותן מחברים לקורות ועמודים בעזרת לוחות מברזל ושרף אפוקסי, או על תיקון בשיטות אחרות המאושרות ע"י התקנים הרלוונטיים, כגון: חיזוק ע"י מסגרת פלדה ואו בטון, קירות הקשה ואו תוספות בנייה.

תמ"א 38 - מה בתוכנית?

כפי שצוין לעיל, תמ"א 38 היא תוכנית מתאר ארצית לצורך חיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה. התוכנית מתייחסת רק למבנים שהוצע להם היתר בנייה לפני 1 בינואר 1980. לפיכך, באם אתם גרים במבנה שכזה, אל תמתינו, חשוב שתזמינו בהקדם מהנדס בניין מוסמך שיבצע במקום ביקורת מבנים / ביקורת הנדסית ויאתר ליקויי בנייה התואמים את המתואר בתמ"א 38. לנוחיותכם, מצ"ב ציטוט חלק מתוך התוכנית:


חוק התכנון והבנייה התשכ"ה - 1965
תוכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה
תמ"א 38

פרק א': כללי
1. שם התוכנית תוכנית זו תיקרא: "תוכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה - תמ"א 38" (להלן "תוכנית" או "תוכנית זו").
2. מטרות התוכנית לקבוע הסדרים תכנוניים כחלק ממכלול רחב של הסדרים כלכליים, חוקיים ואחרים לשיפור מבנים וחיזוקם לצורך עמידותם בפני רעידות אדמה.
לקבוע הנחיות לחיזוק מבנים קיימים כדי לשפר עמידותם בפני רעידות אדמה, ולשם כך לזהות ולאפיין סוגי המבנים שיש לחזק.
לעודד ביצוע חיזוק המבנים כאמור על ידי תוספות בנייה באמצעות:
יצירת מסגרת סטטוטורית שתאפשר מתן היתרי בנייה לשינויים במבנים לצורך חיזוקם מכוח תוכנית זו.
קביעת תנאים למימוש תוספות הבנייה שיותרו בגין חיזוק המבנים.

3. תחום התוכנית התוכנית תחול על כל שטח המדינה.
4. תחולת התוכנית תוכנית זו תחול על מבנים קיימים אשר הוצא היתר לבנייתם קודם ה-1 בינואר 1980, למעט מבנים שתקן ישראלי ת"י 413 פטר אותם מתחולתו.

מבנים בהיתר, שנבנו לאחר המועד האמור, ונקבע בכתב על ידי מהנדס, כי לא נבנו על פי תקן ישראלי ת"י 413, כפי שהיה בתוקף במועד הוצאת ההיתר לגביהם, יחולו עליהם הוראות תוכנית זו, למעט תוספת זכויות בנייה כאמור בסעיפים 11-14.

התוכנית לא תחול על מבנים המיועדים להריסה על פי תוכנית או על פי צו סופי של בית משפט......




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב